Informație

6.E: Reproducerea la nivel celular (Exerciții) - Biologie

6.E: Reproducerea la nivel celular (Exerciții) - Biologie



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

6.1: Genomul

Procariotele au un singur cromozom în buclă, în timp ce eucariotele au cromozomi multipli, liniari, înconjurați de o membrană nucleară. Genele sunt segmente de ADN care codifică o anumită proteină sau moleculă de ARN.

Alegere Multiplă

O celulă diploidă are ________ numărul de cromozomi ca o celulă haploidă.

A. un sfert
B. o jumătate
C. de două ori
D. de patru ori

C

Trăsăturile unui organism sunt determinate de combinația specifică de ________ moștenite.

A. celule
B. genele
C. proteine
D. cromatide

B

Răspuns gratuit

Comparați și comparați o celulă somatică umană cu un gamet uman.

Celulele somatice umane au 46 de cromozomi, inclusiv 22 de perechi omoloage și o pereche de cromozomi sexuali neomologi. Acesta este 2n, sau diploid, stare. Gameții umani au 23 de cromozomi, câte unul din 23 de cromozomi unici. Acesta este n, sau haploid, stare.

6.2: Ciclul celular

Ciclul celular este o succesiune ordonată de evenimente. Celulele pe calea diviziunii celulare trec printr-o serie de etape precis cronometrate și atent reglate. La eucariote, ciclul celular constă într-o perioadă lungă de pregătire, numită interfază. Interfaza este împărțită în fazele G1, S și G2. Mitoza constă din cinci etape: profază, prometafază, metafază, anafază și telofază. Mitoza este de obicei însoțită de citokineză.

Art Connections

Figura 6.2.2 Care dintre următoarele este ordinea corectă a evenimentelor în mitoză?

  1. Cromatidele surori se aliniază la placa de metafază. Kinetocorul devine atașat de fusul mitotic. Nucleul se reformează și celula se divide. Cromatidele surori se separă.
  2. Kinetocorul devine atașat de fusul mitotic. Cromatidele surori se separă. Cromatidele surori se aliniază la placa de metafază. Nucleul se reformează și celula se divide.
  3. Kinetocorul devine atașat de placa metafază. Kinetocorul se descompune și cromatidele surori se separă. Nucleul se reformează și celula se divide.
  4. Kinetocorul devine atașat de fusul mitotic. Kinetocorul se desparte și cromatidele surori se despart. Nucleul se reformează și celula se divide.

D. Nucleul se reformează și celula se divide.

Alegere Multiplă

Cromozomii sunt duplicați în ce parte a ciclului celular?

A. G1 fază
B. faza S
C. profază
D. prometafaza

B

Separarea cromatidelor surori este o caracteristică a ce stadiu de mitoză?

A. prometafaza
B. metafaza
C. anafaza
D. telofaza

C

Cromozomii individuali devin vizibili cu un microscop cu lumină în care stadiu de mitoză?

A. profază
B. prometafaza
C. metafaza
D. anafaza

A

Ce este necesar pentru ca o celulă să treacă de G2 punct de control?

A. celula a atins o dimensiune suficientă
B. un stoc adecvat de nucleotide
C. replicarea ADN-ului exactă şi completă
D. atașarea corectă a fibrelor fusului mitotic la cinetocori

C

Răspuns gratuit

Descrieți asemănările și diferențele dintre mecanismele de citokineză găsite în celulele animale față de cele din celulele vegetale.

Există foarte puține asemănări între citokineza celulelor animale și a celulelor vegetale. În celulele animale, un inel de fibre de actină se formează în jurul periferiei celulei la fosta placă de metafază. Inelul de actină se contractă spre interior, trăgând membrana plasmatică spre centrul celulei până când celula este ciupită în două. În celulele vegetale, trebuie să se formeze un nou perete celular între celulele fiice. Din cauza pereților celulari rigidi ai celulei părinte, contracția mijlocului celulei nu este posibilă. În schimb, o placă celulară se formează în centrul celulei la fosta placă de metafază. Placa celulară este formată din vezicule Golgi care conțin enzime, proteine ​​și glucoză. Veziculele fuzionează, iar enzimele construiesc un nou perete celular din proteine ​​și glucoză. Placa celulară crește spre, și în cele din urmă fuzionează cu, peretele celular al celulei părinte.

6.3: Cancerul și ciclul celular

Cancerul este rezultatul diviziunii celulare necontrolate cauzate de o defalcare a mecanismelor care reglează ciclul celular. Pierderea controlului începe cu o modificare a secvenței ADN a unei gene care codifică una dintre moleculele de reglare. Instrucțiunile greșite duc la o proteină care nu funcționează așa cum ar trebui. Orice întrerupere a sistemului de monitorizare poate permite ca alte greșeli să fie transmise celulelor fiice. Fiecare diviziune celulară succesivă va da naștere la celule fiice cu și mai multe daune.

Alegere Multiplă

________ sunt modificări ale nucleotidelor dintr-un segment de ADN care codifică o proteină.

A. Proto-oncogene
B. Gene supresoare de tumori
C. Mutații genetice
D. Regulatori negativi

C

O genă care codifică un regulator pozitiv al ciclului celular se numește a(n) ________.

A. inhibitor al kinazei
B. gena supresoare de tumori
C. proto-oncogene
D. oncogene

C

Răspuns gratuit

Subliniază pașii care duc la cancerul unei celule.

Dacă una dintre genele care produc proteine ​​​​regulatoare devine mutată, aceasta produce un regulator al ciclului celular malformat, posibil nefuncțional. Acest lucru crește șansa ca mai multe mutații să rămână nereparate în celulă. Fiecare generație ulterioară de celule suferă mai multe daune. Ciclul celular se poate accelera ca urmare a pierderii proteinelor punctului de control funcțional. Celulele își pot pierde capacitatea de a se autodistruge.

Explicați diferența dintre o proto-oncogenă și o genă supresoare tumorală.

O proto-oncogenă este segmentul de ADN care codifică unul dintre regulatorii pozitivi ai ciclului celular. Dacă acea genă devine mutată într-o formă care este hiperactivă, este considerată o oncogenă. O genă supresoare tumorală este un segment de ADN care codifică unul dintre regulatorii negativi ai ciclului celular. Dacă acea genă devine mutată într-o formă care este subactivă, ciclul celular va rula necontrolat.

6.4: Diviziunea celulară procariotă

Atât în ​​diviziunea celulelor procariote, cât și în cele eucariote, ADN-ul genomic este replicat și fiecare copie este alocată într-o celulă fiică. Conținutul citoplasmatic este, de asemenea, împărțit uniform la celulele noi. Cu toate acestea, există multe diferențe între diviziunea celulelor procariote și eucariote. Bacteriile au un singur cromozom ADN circular și nu au nucleu. Prin urmare, mitoza nu este necesară în diviziunea celulară bacteriană. Citokineza bacteriană este dirijată de un inel compus dintr-o proteină numită FtsZ.

Alegere Multiplă

Ce eveniment ciclului celular eucariotic lipsește în fisiunea binară?

A. creşterea celulară
B. Dublarea ADN-ului
C. mitoză
D. citokineza

C

Proteinele FtsZ direcționează formarea unui ________ care va forma în cele din urmă noii pereți celulari ai celulelor fiice.

A. inel contractil
B. placa celulară
C. citoscheletul
D. sept

D

Răspuns gratuit

Numiți componentele comune ale diviziunii celulare eucariote și ale fisiunii binare.

Componentele comune ale diviziunii celulare eucariote și ale fisiunii binare sunt duplicarea ADN-ului, segregarea cromozomilor duplicați și diviziunea conținutului citoplasmatic.


Stiinta biologica

Știința biologică a lui Scott Freeman este îndrăgită pentru stilul său narativ socratic, accentul pe dovezi experimentale și devotamentul său pentru învățarea activă. Cercetările în domeniul educației științifice indică faptul că adevărata stăpânire a conținutului necesită o îndepărtare de la memorare la implicarea activă cu materialul într-un mod concentrat, personal. Știința biologică este concepută pentru a dota studenții cu strategii pentru a-și evalua nivelul de înțelegere și pentru a identifica tipurile de abilități cognitive care necesită îmbunătățiri. Cu cea de-a șasea ediție, conținutul a fost simplificat, punând accent pe conceptele de bază și pe competențele de bază din Viziunea și schimbarea în Raport de licență Biologie Educație. Secțiunea unică BioSkills a textului este acum plasată după Capitolul 1 pentru a ajuta studenții să dezvolte abilitățile cheie necesare pentru a deveni un om de știință, noi casete „Crearea de modele” îi ghidează pe cursanți în interpretarea și crearea de modele și noile studii de caz „Pune totul împreună” încheie fiecare capitol. și ajută-i pe studenți să vadă conexiunile dintre conținutul capitolului și întrebările actuale de cercetare din lumea reală. Conținut nou, captivant, include o acoperire actualizată a schimbărilor climatice globale, progrese în editarea genomică și perspective recente asupra evoluției plantelor terestre.

Caracteristici

Dezvoltați învățarea bazată pe abilități în biologie: Bazându-se pe instruirea extinsă a abilităților din edițiile anterioare, a șasea ediție pune un accent și mai mare pe dezvoltarea abilităților științifice importante care întăresc conceptele în biologie.

Secțiunea de referință unică BioSkills este acum plasată mai devreme în text pentru a atrage atenția asupra abilităților cheie de care elevii au nevoie pentru a reuși în biologie. Aflat anterior într-o anexă la sfârșitul textului, acest material de referință ușor de găsit urmează acum Capitolul 1 pentru a sprijini mai bine dezvoltarea abilităților pe parcursul cursului. Fiecare BioSkill include exerciții de practică în carte și în MasteringBiology care întăresc fiecare abilitate.
Foaia de parcurs de deschidere introduce secțiunea BioSkills și plasează abilitățile științifice în context cu succesul studenților în biologie.
BioSkill on Reading and Making Visual Models îi învață pe studenți cum să interpreteze modele vizuale și cum să-și creeze propriile modele pentru a vizualiza și înțelege conceptele de biologie.
BioSkill privind recunoașterea și corectarea concepțiilor greșite îi alertează pe studenți asupra modalităților în care preconcepțiile despre idei le pot împiedica înțelegerea biologiei. Această BioSkill îi ajută pe studenți să dezvolte metacogniția despre concepții greșite și oferă câteva strategii pe care studenții le pot folosi pe parcursul cursului pentru a evita capcanele comune.
EXPANSAT! BioSkill privind interpretarea barelor de eroare standard și utilizarea testelor statistice include o nouă discuție despre testele utilizate în mod obișnuit, cum ar fi Chi pătrat, testul t și analiza varianței (ANOVA). O nouă secțiune discută interpretarea valorilor P și semnificația statistică.
BioSkill on Using Spectrophotometry acoperă această tehnică care este predată și utilizată în mod obișnuit în laboratoarele introductive.
BioSkill privind utilizarea instrumentelor și tehnicilor de biologie moleculară relocește materialul abordat anterior în capitolele despre genetică. Acoperirea include realizarea și utilizarea bibliotecilor ADN, PCR, secvențierea dideoxi, secvențierea cu pușcă și microarray ADN.
Cutiile unice de creare a modelelor apar în puncte strategice de-a lungul capitolelor pentru a ghida studenții în aprofundarea înțelegerii conceptelor de biologie, învățând cum să interpreteze și să creeze modele vizuale.
În fiecare casetă Making Models sunt furnizate instrucțiuni scurte și ușor de urmat, inclusiv o scurtă introducere care descrie cum să realizezi un desen util, o schiță simplă care modelează modul de desenare a conceptelor și o întrebare de activitate care îi determină pe elevi să-și creeze propriile lor. modelați sau modificați schița exemplu.
Videoclipurile interactive cu tablă albă însoțesc fiecare cutie Making Models pentru a aprofunda învățarea și pentru a le arăta dinamic elevilor cum să construiască modele vizuale. Studenții pot accesa videoclipurile prin coduri QR, prin eText sau în Zona de studiu a MasteringBiology.
MAI MULT! Întrebări cantitative suplimentare au fost adăugate în text și sunt etichetate pentru o identificare ușoară pentru a încuraja elevii să exerseze abilitățile de raționament cantitativ. Aceste întrebări sunt disponibile pentru sarcinile auto-notate în MasteringBiology.
Implicați studenții în cercetarea științifică și în rezolvarea activă a problemelor: de-a lungul fiecărui capitol, autorii subliniază procesul științific și îi îndeamnă pe studenți să gândească ca un om de știință.

Studiile de caz de la sfârșitul capitolului apar în fiecare capitol și oferă un scurt rezumat al cercetării biologiei contemporane în acțiune. Intitulat „Put It All Together”, fiecare studiu de caz îi ajută pe elevi să conecteze ceea ce învață la clasă cu întrebările actuale de cercetare în biologie din lumea reală.
Întrebările de studiu de caz le cer elevilor să sintetizeze și să aplice cunoștințele lor despre conceptele capitolului. Fiecare studiu de caz include cel puțin o întrebare care solicită studenților să analizeze date reale sau să aplice abilități cantitative.
Întrebările privind activitățile de la clasă sunt disponibile pentru utilizatorii care fac clic și în Learning Catalytics pentru a ajuta instructorii să încorporeze cu ușurință studiile de caz în predarea la clasă.
Subliniați înțelegerea conceptuală, oferind în același timp o acoperire raționalizată și actualizată a biologiei.

Hărțile conceptuale unice Big Picture integrează imagini și cuvinte pentru a ajuta studenții să sintetizeze concepte, modele și informații în capitole pentru subiecte provocatoare din biologie, inclusiv Energie, Genetică, Evoluție și Ecologie.
Harta conceptuală Big Picture despre diversitatea vieții îi ajută pe elevi să vadă relațiile dintre grupurile taxonomice majore din arborele vieții.
Activitățile „Ar trebui să puteți…” îi încurajează pe elevi să analizeze modele importante din fiecare hartă conceptuală Big Picture.
Foile de parcurs unice de deschidere a capitolelor stabilesc tabelul pentru învățare prin gruparea vizuală și organizarea informațiilor pentru a ajuta elevii să anticipeze ideile cheie, precum și să recunoască relațiile și conexiunile semnificative care sunt explorate în capitolul care urmează.
NOU! Acoperirea simplificată menține un accent pe subiectele care sunt cele mai relevante pentru modul în care biologii de astăzi înțeleg lumea naturală. Exemplele includ:
Reproducerea și dezvoltarea capitolelor nou combinate (Capitolul 38 și Capitolul 47) integrează discuții care au fost găsite anterior în capitole separate despre biologia dezvoltării și fiziologia plantelor și animalelor. Îmbinarea și eficientizarea acestor informații oferă o abordare mai coerentă și mai succintă a acestor subiecte strâns legate.
Tabelele rezumative Diversitate inovatoare prezintă taxonomia organismului într-un format ușor de gestionat și captivant din punct de vedere vizual, care îi ajută pe elevi să compare și să contrasteze detaliile importante despre descendența cheie. Fiecare tabel include un cod QR care permite studenților să se conecteze cu ușurință la materiale de referință online suplimentare folosind un smartphone.
Capitolul 20 (Revoluția moleculară: biotehnologie și dincolo) îmbină acoperirea subiectelor genomice și biotehnologie care au fost discutate anterior în capitole separate.
Actualizările extinse de conținut includ date noi despre schimbările climatice globale, acoperirea editării genomice prin CRISPR-Cas9, detalii despre modul în care virusul Ebola infectează celulele, informații despre evoluția plantelor terestre și multe altele.
Aliniați îndeaproape evaluarea formativă și sumativă cu obiectivele cursului de biologie majoră: Informate de cercetările actuale în educația științifică și strategiile de reformă a curriculumului, resursele pentru instructor din ediția a șasea oferă o gamă largă de opțiuni de evaluare ușor de utilizat.

Grilele de evaluare a capitolelor îi ajută pe instructori să identifice rapid întrebările de evaluare potrivite în text în funcție de rezultatele învățării, clasamentul taxonomiei lui Bloom, conceptele de bază și competențele de bază discutate în raportul Viziunea și schimbarea în educația de biologie la licență și, atunci când este cazul, concepțiile greșite comune ale elevilor.
O selecție extinsă de întrebări de evaluare de nivel mediu și înalt este oferită pe parcursul fiecărui capitol pentru a ajuta elevii să se pregătească pentru teste.
Etichetele întrebărilor atrag atenția asupra întrebărilor care necesită abilități cantitative, o înțelegere a procesului științei, conectarea biologiei și societatea și realizarea de modele.
Întrebările cu precauție abordează subiecte pentru care elevii au adesea concepții greșite comune. Răspunsurile la întrebările de precauție includ informații care abordează concepția greșită.
MasteringBiology™ nu este inclus. Studenți, dacă MasteringBiology este o componentă recomandată/obligatorie a cursului, vă rugăm să cereți instructorului codul ISBN corect și ID-ul cursului. MasteringBiology ar trebui să fie achiziționat numai atunci când este solicitat de un instructor. Instructori, contactați reprezentantul dumneavoastră Pearson pentru mai multe informații.


MasteringBiology este un produs online de teme, tutorial și evaluare conceput pentru a personaliza învățarea și pentru a îmbunătăți rezultatele. Cu o gamă largă de activități interactive, captivante și atribuibile, studenții sunt încurajați să învețe și să păstreze în mod activ conceptele dificile ale cursului.

NOU! Etichetarea extinsă îi ajută pe instructori să identifice rapid Etichetarea extinsă îi ajută pe instructori să identifice rapid sarcinile adecvate și întrebările de evaluare în funcție de rezultatul învățării, evaluarea taxonomiei lui Bloom, conceptul de bază și competența de bază discutate în raportul Viziunea și schimbarea în educația de biologie la licență și, atunci când este cazul, studentul obișnuit concepții greșite.
Sute de opțiuni de misiuni MasteringBiology în ritm propriu oferă instruire individuală cu sugestii specifice și feedback pentru materialul de curs. Exemplele includ:
Videoclipurile Making Models Whiteboard acceptă noua funcție de text Making Models și includ activități de practică și evaluare. Videoclipurile pot fi accesate prin codul QR, eText sau în zona de studiu a MasteringBiology. Instructorii pot, de asemenea, să atribuie activități care includ videoclipuri și întrebări de aplicație care îi ajută pe elevi să dezvolte abilitățile de interpretare a modelelor vizuale.
Întrebările de studiu de caz de la sfârșitul capitolului cer elevilor să sintetizeze și să aplice cunoștințele lor despre conceptele capitolului. Fiecare studiu de caz include cel puțin o întrebare care solicită studenților să analizeze date reale sau să aplice abilități cantitative.
Galapagos Evolution Video Activities sunt videoclipuri incredibile, filmate pe Insulele Galapagos de Peter și Rosemary Grant, care aduc la viață procesele evolutive dinamice care afectează cintezele lui Darwin de pe insula Daphne Major. Șase videoclipuri explorează concepte și date importante din cercetările pe teren ale Grants, iar activitățile atribuibile asigură că studenții rămân concentrați asupra punctelor importante.
Scurtmetrajele HHMI sunt filme de calitate documentară de la HHMI și includ întrebări care pot fi atribuite.
EXPANSAT! Tutorialele de hartă conceptuală cu imagine mare le solicită elevilor să-și construiască propria hartă conceptuală care sintetizează informații pe capitole și unități. Nou pentru cea de-a șasea ediție sunt tutorialele despre hărți conceptuale despre diversitate.
Tutorialele „Solve It” implică studenții într-o investigație în mai mulți pași a unui „mister” sau a unei întrebări deschise în care trebuie să analizeze date reale.
Tutorialele de investigare experimentală le permit studenților să reproducă un experiment clasic de biologie și să învețe aspectele conceptuale ale designului experimental. Elevii pot evalua în mod critic experimentul și pot lua decizii cu privire la modul de a crea, interpreta, evalua și evalua alte experimente.
Tutorialele BioFlix® folosesc animații 3D de calitate film și exerciții de coaching pentru a ajuta elevii să stăpânească subiecte dificile în afara orelor de curs.
Misiunile de urmărire adaptive opționale se bazează pe performanța fiecărui student la sarcina originală de MasteringBiology și oferă coaching și practică suplimentară adaptate nevoilor fiecărui student.
Activitățile din clasă sunt furnizate prin Learning Catalytics și clickers pentru a ajuta instructorii să încorporeze cu ușurință noile studii de caz de la sfârșitul capitolului din text în predarea lor.


6.E: Reproducerea la nivel celular (Exerciții) - Biologie

Articol revizuit:
Charge, S. B. P. și Rudnicki, M.A. (2004). Reglarea celulară și moleculară a regenerării musculare. Recenzii fiziologice, volumul 84, 209-238.

Introducere
Antrenorii personali și profesioniștii în fitness petrec adesea nenumărate ore citind articole și cercetări despre noi programe de antrenament și idei de exerciții pentru dezvoltarea fitnessului muscular. Cu toate acestea, în mare parte din cauza complexității sale fiziologice, puțini profesioniști de fitness sunt la fel de bine informați cu privire la modul în care mușchii se adaptează și cresc la cerințele de supraîncărcare din ce în ce mai mari ale exercițiilor fizice. De fapt, mușchiul scheletic este cel mai adaptabil țesut din corpul uman, iar hipertrofia musculară (creșterea dimensiunii) este un subiect foarte cercetat, dar considerat încă un domeniu fertil de cercetare. Această coloană va oferi o scurtă actualizare asupra unora dintre schimbările celulare interesante care au loc care conduc la creșterea musculară, denumită teoria celulară satelit a hipertrofiei.

Traumă musculară: activarea celulelor satelit
Atunci când mușchii sunt supuși unui exercițiu intens, ca de la un antrenament de rezistență, există o traumă a fibrelor musculare care este denumită leziuni sau leziuni musculare în investigațiile științifice. Această perturbare a organelelor celulelor musculare activează celulele satelit, care sunt situate în exteriorul fibrelor musculare între lamina bazală (membrana bazală) și membrana plasmatică (sarcolema) fibrelor musculare pentru a prolifera la locul leziunii (Charge și Rudnicki 2004) . În esență, un efort biologic de reparare sau înlocuire a fibrelor musculare deteriorate începe cu fuziunea celulelor satelit și cu fibrele musculare, ducând adesea la creșterea suprafeței secțiunii transversale a fibrelor musculare sau la hipertrofie. Celulele satelit au un singur nucleu și se pot replica prin divizare. Pe măsură ce celulele satelit se înmulțesc, unele rămân sub formă de organele pe fibra musculară, unde majoritatea se diferențiază (celulele procesului trec pe măsură ce se maturizează în celule normale) și fuzionează cu fibrele musculare pentru a forma noi suporturi de proteine ​​musculare (sau miofibrile) și/sau se repară. fibrele deteriorate. Astfel, miofibrilele celulelor musculare vor crește în grosime și număr. După fuziunea cu fibra musculară, unele celule satelit servesc ca o sursă de noi nuclee pentru a suplimenta fibra musculară în creștere. Cu acești nuclei suplimentari, fibra musculară poate sintetiza mai multe proteine ​​și poate crea mai multe miofilamente contractile, cunoscute sub numele de actină și miozină, în celulele musculare scheletice. Este interesant de observat că un număr mare de celule satelit se găsește asociate în fibrele musculare cu contracție lentă, în comparație cu fibrele musculare cu contracție rapidă din același mușchi, deoarece trec în mod regulat prin reparații de întreținere a celulelor din activitățile zilnice.

Factori de creștere
Factorii de creștere sunt hormoni sau compuși asemănători hormonilor care stimulează celulele satelit să producă câștiguri în dimensiunea fibrei musculare. S-a demonstrat că acești factori de creștere afectează creșterea musculară prin reglarea activității celulelor satelit. Factorul de creștere a hepatocitelor (HGF) este un regulator cheie al activității celulelor satelit. S-a dovedit a fi factorul activ al mușchilor deteriorați și poate fi, de asemenea, responsabil pentru migrarea celulelor satelit în zona musculară deteriorată (Charge și Rudnicki 2004).
Factorul de creștere a fibroblastelor (FGF) este un alt factor important de creștere în repararea mușchilor după efort. Rolul FGF poate fi în procesul de revascularizare (formarea de noi capilare sanguine) în timpul regenerării musculare (Charge și Rudnicki 2004).
O mare parte de cercetări s-au concentrat asupra rolului factorului de creștere asemănător insulinei-I și –II (IGF) în creșterea musculară. IGF-urile joacă un rol principal în reglarea cantității de creștere a masei musculare, promovând modificările care apar în ADN pentru sinteza proteinelor și promovând repararea celulelor musculare.
Insulina stimulează, de asemenea, creșterea musculară prin îmbunătățirea sintezei proteinelor și facilitarea pătrunderii glucozei în celule. Celulele satelit folosesc glucoza ca substrat de combustibil, permițând astfel activitățile lor de creștere a celulelor. Și, glucoza este folosită și pentru nevoile de energie intramusculară.

Hormonul de creștere este, de asemenea, foarte recunoscut pentru rolul său în creșterea musculară. Exercițiile de rezistență stimulează eliberarea hormonului de creștere din glanda pituitară anterioară, nivelurile eliberate fiind foarte dependente de intensitatea exercițiului. Hormonul de creștere ajută la declanșarea metabolismului grăsimilor pentru utilizarea energiei în procesul de creștere a mușchilor. De asemenea, hormonul de creștere stimulează absorbția și încorporarea aminoacizilor în proteine ​​în mușchiul scheletic.
În cele din urmă, testosteronul afectează și hipertrofia musculară. Acest hormon poate stimula răspunsurile hormonului de creștere în pituitară, ceea ce îmbunătățește absorbția celulară a aminoacizilor și sinteza proteinelor în mușchiul scheletic. În plus, testosteronul poate crește prezența neurotransmițătorilor la locul fibrei, ceea ce poate ajuta la activarea creșterii țesuturilor. Ca hormon steroid, testosteronul poate interacționa cu receptorii nucleari de pe ADN, rezultând sinteza proteinelor. Testosteronul poate avea, de asemenea, un anumit tip de efect de reglementare asupra celulelor satelit.

Creșterea musculară: imaginea ‘mai mare’
Discuția anterioară arată clar că creșterea musculară este un proces celular complex de biologie moleculară care implică interacțiunea a numeroase organite celulare și factori de creștere, care apare ca urmare a exercițiilor de rezistență. Cu toate acestea, pentru educarea clienților, unele aplicații importante trebuie rezumate. Creșterea musculară are loc ori de câte ori rata de sinteză a proteinelor musculare este mai mare decât rata de descompunere a proteinelor musculare. Atât sinteza, cât și descompunerea proteinelor sunt controlate de mecanisme celulare complementare. Exercițiile de rezistență pot stimula profund hipertrofia celulelor musculare și câștigul rezultat în forță. Cu toate acestea, cursul de timp pentru această hipertrofie este relativ lent, în general, durează câteva săptămâni sau luni pentru a fi evident (Rasmussen și Phillips, 2003). Interesant este că o singură perioadă de exercițiu stimulează sinteza proteinelor în decurs de 2-4 ore după antrenament, care poate rămâne ridicată până la 24 de ore (Rasmussen și Phillips, 2003). Unii factori specifici care influențează aceste adaptări sunt de ajutor pentru ai evidenția clienților tăi.

Toate studiile arată că bărbații și femeile răspund la un stimul de antrenament de rezistență foarte similar. Cu toate acestea, din cauza diferențelor de gen în ceea ce privește dimensiunea corpului, compoziția corporală și nivelurile de hormoni, sexul va avea un efect diferit asupra gradului de hipertrofie pe care o poate atinge. De asemenea, modificări mai mari ale masei musculare vor avea loc la indivizii cu mai multă masă musculară la începutul unui program de antrenament.

Îmbătrânirea mediază, de asemenea, modificările celulare ale mușchilor, scăzând masa musculară reală. Această pierdere de masă musculară este denumită sarcopenie. Din fericire, efectele nocive ale îmbătrânirii asupra mușchilor s-au dovedit a fi reținute sau chiar inversate prin exerciții regulate de rezistență. Important este că exercițiile de rezistență îmbunătățesc, de asemenea, țesutul conjunctiv din jurul mușchilor, fiind astfel cel mai benefic pentru prevenirea rănilor și în terapia de reabilitare fizică.

Ereditatea diferențiază procentul și cantitatea celor două tipuri de fibre semnificativ diferite. La om, fibrele de tip cardiovascular au fost numite în diferite momente fibre roșii, tonice, de tip I, cu contracție lentă (ST) sau fibre cu oxidare lentă (SO). Dimpotrivă, fibrele de tip anaerob au fost numite fibre albe, fazice, de tip II, cu contracție rapidă (FT) sau fibre glicolitice rapide (FG). O altă subdiviziune a fibrelor de tip II este fibrele IIa (glicolitic-oxidant rapid) și IIb (glicolitic rapid). Este demn de remarcat faptul că soleul, un mușchi implicat în postura în picioare și în mers, conține în general cu 25% până la 40% mai multe fibre de tip I, în timp ce tricepsul are cu 10% până la 30% mai multe fibre de tip II decât ceilalți mușchi ai brațului. (Foss și Ketyian, 1998). Proporțiile și tipurile de fibre musculare variază foarte mult între adulți. Se sugerează că noile modele populare de periodizare ale antrenamentului cu exerciții, care includ faze de antrenament de intensitate ușoară, moderată și mare, supraîncărcează în mod satisfăcător diferitele tipuri de fibre musculare ale corpului, oferind în același timp suficient odihnă pentru ca sinteza proteinelor să aibă loc.

Rezumatul hipertrofiei musculare
Antrenamentul de rezistență duce la traume sau leziuni ale proteinelor celulare din mușchi. Acest lucru determină mesajele de semnalizare celulară să activeze celulele satelit pentru a începe o cascadă de evenimente care duc la repararea și creșterea mușchilor. Sunt implicați mai mulți factori de creștere care reglează mecanismele de modificare a numărului și mărimii proteinelor în mușchi. Adaptarea mușchilor la stresul de supraîncărcare a exercițiilor de rezistență începe imediat după fiecare antrenament, dar adesea durează săptămâni sau luni pentru ca acesta să se manifeste fizic. Cel mai adaptabil țesut din corpul uman este mușchiul scheletic și este remarcabil remodelat după programe de antrenament cu exerciții de rezistență continue și atent proiectate.


Evoluția reproducerii

Odată ce organismele multicelulare au evoluat și au dezvoltat celule specializate, unele au dezvoltat și țesuturi și organe cu funcții specializate. O dezvoltare timpurie a reproducerii a avut loc la anelide. Aceste organisme produc spermatozoizi și ouă din celulele nediferențiate din celomul lor și le stochează în acea cavitate. Când celomul se umple, celulele sunt eliberate printr-o deschidere excretoare sau prin despicarea corpului. Organele de reproducere au evoluat odată cu dezvoltarea gonadelor care produc spermatozoizi și ovule. Aceste celule au trecut prin meioză, o adaptare a mitozei, care a redus numărul de cromozomi din fiecare celulă reproductivă la jumătate, crescând în același timp numărul de celule prin diviziunea celulară.

La insecte au fost dezvoltate sisteme de reproducere complete, cu sexe separate. Spermatozoizii sunt obținuți în testicule și apoi călătoresc prin tuburi spiralate către epididim pentru depozitare. Ouăle se maturizează în ovar. Când sunt eliberați din ovar, se deplasează către trompele uterine pentru fertilizare. Unele insecte au un sac specializat, numit a spermateca , care stochează spermatozoizii pentru utilizare ulterioară, uneori până la un an. Fertilizarea poate fi cronometrată cu condiții de mediu sau alimentare care sunt optime pentru supraviețuirea puilor.

Vertebratele au structuri similare, cu câteva diferențe. Non-mamiferele, cum ar fi păsările și reptilele, au o deschidere comună a corpului, numită a cloacă , pentru sistemele digestiv, excretor și reproducător. Cuplarea între păsări implică de obicei poziționarea deschiderilor cloacii una față de cealaltă pentru transferul spermatozoizilor. Mamiferele au deschideri separate pentru sistemele femelei și un uter pentru sprijinirea descendenților în curs de dezvoltare. Uterul are două camere la speciile care produc un număr mare de descendenți simultan, în timp ce speciile care produc un singur descendent, cum ar fi primatele, au un singur uter.

Transferul spermatozoizilor de la mascul la femelă în timpul reproducerii variază de la eliberarea spermatozoizilor în mediul apos pentru fertilizare externă, până la îmbinarea cloacii la păsări, până la dezvoltarea unui penis pentru livrarea directă în vaginul femelei la mamifere.


Teste gratuite de diagnosticare de biologie pentru liceu

Biologia liceului poate fi o materie complexă pentru unii elevi, deoarece diferă de orele lor anterioare de științe. Biologia liceului pune accent pe experimentare și gândire critică, pe lângă introducerea de informații detaliate despre organismele vii. Elevii se simt adesea încrezători în învățarea conținutului detaliat al clasei, dar întâmpină provocări atunci când încearcă să raționeze prin intermediul materialelor, metodelor și rezultatelor experimentale. Înțelegerea subiectelor abordate în majoritatea cursurilor de biologie de liceu și învățarea unor sfaturi și trucuri pentru a reuși vă poate oferi impulsul de care aveți nevoie pentru a vă descurca bine în biologia liceului.

Majoritatea cursurilor de biologie acoperă același conținut, răspândit în cinci domenii diferite:

Abilități și procese: această secțiune pune accent pe ideile cantitative din biologie, cum ar fi determinarea măririi generale a unui microscop, utilizarea notației științifice pentru a determina dimensiunea obiectelor sau distanța dintre două puncte sau utilizarea tabelelor pentru a sorta cea mai eficientă strategie pentru un proces descris într-un pasaj.

Molecule biologice: această secțiune a Biologiei liceului discută despre proteine, carbohidrați, lipide și acizi nucleici. Clasa acordă adesea o atenție deosebită membranei plasmatice celulare și modului în care proteinele, carbohidrații și lipidele sunt folosite pentru a ancora alte proteine, mișcând moleculele prin membrană în și în afara celulelor.

Celule și organisme: după ce a acoperit moleculele biologice microscopice, biologia liceului acoperă componente ale animalelor și plantelor, inclusiv diferite sisteme anatomice, cum ar fi sistemul circulator, sistemul nervos și sistemul musculo-scheletic la om. În plus, clasa acoperă diferite părți ale plantelor, inclusiv xilemul și floemul. În această parte a Biologiei liceului, elevii învață să compare caracteristicile unice și comune ale celulelor eucariote și procariote, precum și caracteristicile unice și comune ale celulelor animale și vegetale.

Moștenirea trăsăturilor: această parte a Biologiei liceului introduce conceptele de gene și moștenire genetică. Munca lui Mendel cu mazărea și pătratele Punnett este adesea folosită pentru a prezenta elevilor conceptele genetice de bază. Elevii învață cum trăsăturile fizice, cum ar fi culoarea ochilor, culoarea părului, culoarea pielii și înălțimea sunt transmise de-a lungul generațiilor. Elevii încep, de asemenea, să exploreze diferite modele de moștenire pe măsură ce genele sunt transmise, cum ar fi modelele de moștenire genetică autosomal dominant, autozomal recesiv, X-linked, Y-linked și mitocondrial.

Interdependența organismelor: Această parte a Biologiei liceului discută diferitele tipuri de relații simbiotice pe care le poate avea un organism cu altul, cum ar fi parazitismul sau mutualismul. De asemenea, se discută diferite niveluri ale interdependenței organismelor, inclusiv la nivelul ecosistemelor. Adesea, impactul diferitelor activități umane asupra mediului este o rampă de lansare pentru întrebările de testare despre ploile acide, poluare, nivelurile de dioxid de carbon din atmosferă și creșterea temperaturii Pământului.

Pentru a reuși la Biologia liceului, trebuie să găsești timp să citești manualul și să folosești resurse suplimentare pentru a vizualiza conceptele astfel încât să le înțelegi pe deplin. Susținerea gratuită a Testelor de practică de biologie la liceu oferite de tutori universitari este o modalitate bună de a afla ce subiecte de biologie de liceu le înțelegi complet și pe care mai trebuie să lucrezi la învățare. Fiecare întrebare include un răspuns detaliat despre cum să o rezolvi, așa că dacă omiteți o întrebare, vă puteți da seama unde ați greșit. Mulți profesori și tutori folosesc modele 3-D și proiecte practice pentru a ajuta elevii să depășească dificultățile pe care le pot întâmpina în încercarea de a vizualiza părțile microscopice ale unei celule. Profitând de resurse suplimentare, cum ar fi testele de practică gratuite de Varsity Tutors, vă puteți completa discuțiile de clasă și puteți stăpâni cu ușurință biologia liceului!


Scopuri și domeniul de aplicare

Biologie reproductivă și endocrinologie publică și diseminează rezultate de înaltă calitate din cercetări excelente în științele reproducerii.

Jurnalul publică subiecte care acoperă gametogeneza, fertilizarea, dezvoltarea embrionară timpurie, interacțiunea embrio-uter, dezvoltarea reproductivă, sarcina, biologia uterului, endocrinologia reproducerii, controlul reproducerii, imunologia reproducerii, neuroendocrinologia și medicina reproductivă umană.

Vom lua în considerare manuscrisele care examinează primate non-umane, șobolani și șoareci dacă informează condiția umană. Cu toate acestea, nu vom mai revizui studiile care implică cai, câini, oi, pisici, vaci, porci, păsări sau pești.

Co-editor-șef, David B Seifer

David B. Seifer este profesor de Obstetrică și Ginecologie la Yale School of Medicine în Divizia de Endocrinologie Reproductivă și Infertilitate la Yale New Haven Hospital Medical Center din New Haven, CT (SUA). Dr. Seifer este consultant pentru Food and Drug Administration (SUA) și a publicat peste 150 de studii medicale în reviste evaluate de colegi.

Cercetările sale translaționale s-au concentrat pe biologia funcției ovariene, în special pe ovarul îmbătrânit. Această cercetare a dus la o mai bună înțelegere a dezvoltării foliculare normale și anormale în timpul ART și la identificarea unor noi factori de creștere a ovariei umane (de exemplu, neurotrofinele, inhibina B și AMH) care informează practica clinică a medicinei reproductive. Cercetarea sa clinică s-a concentrat asupra disparităților de îngrijire a sănătății dintre femeile cu infertilitate și rolul vitaminei D în sănătatea reproductivă a femeilor și sindromul ovarian polichistic.


6.E: Reproducerea la nivel celular (Exerciții) - Biologie

Efectele benefice ale activității fizice (AP) sunt bine documentate, dar mecanismele prin care AP previne bolile și îmbunătățește rezultatele asupra sănătății sunt puțin înțelese. Pentru a identifica lacunele majore în cunoștințe și strategiile potențiale pentru catalizarea progresului în domeniu, NIH a convocat un atelier la sfârșitul lunii octombrie 2014, intitulat „Înțelegerea mecanismelor celulare și moleculare ale beneficiilor de sănătate induse de activitatea fizică”. Prezentările și discuțiile au subliniat provocările impuse de natura integrativă și intermitentă a PA, potențialul uriaș de descoperire al aplicării tehnologiilor „-omice” pentru a înțelege sistemele de diafonie între organe și rețelele biologice în timpul PA și necesitatea de a stabili o infrastructură de locuri de studii clinice cu expertiză suficientă pentru a încorpora măsuri mecaniciste de rezultat în studiile cu PA umană de dimensiuni adecvate. Identificarea mecanismelor care stau la baza legăturii dintre AP și sănătatea îmbunătățită deține o promisiune extraordinară pentru descoperirea de noi ținte terapeutice și dezvoltarea medicinii personalizate pentru exerciții fizice.


Intrebarea 1.
Care dintre următoarele este un organism unisexual?

Răspuns:

Intrebarea 2.
Care dintre următoarele grupuri este format numai din organisme hermafrodite?
(a) Vierme de pământ, tenia, musca de casă, broasca
(b) Vierme de pământ, tenia, cal de mare, musca de casă
(c) râme, lipitori, burete, vierme rotunzi
(d) râme, tenia, lipitori, burete
Răspuns:
(d) râme, tenia, lipitori, burete

Întrebarea 3.
Care dintre următoarele opțiuni prezintă numai animale bisexuale?
(a) Ameba, burete, lipitori
(b) Burete, gandac, Ameba
(c) râme, burete, lipitori
(d) Tenie, râme, albine
Răspuns:
(c) râme, burete, lipitori

Întrebarea 4.
Citiți următoarele afirmații și selectați-o pe cea incorectă.
(a) Cucurbitacele și nucile de cocos sunt plante monoice.
(b) Papaya și palmierii curmale sunt plante dioice.
(c) Lipitorile și teniile sunt animale bisexuale.
(d) Bureții și celenteratele sunt animale unisexuate.
Răspuns:
(d) Bureții și celenteratele sunt animale unisexuate.

Întrebarea 5.
Meioza nu apare în
(a) indivizi diploizi cu reproducere asexuată
(b) indivizi haploizi cu reproducere sexuală
(c) indivizi diploizi cu reproducere sexuală
(d) toate acestea.
Răspuns:
(a) indivizi diploizi cu reproducere asexuată

Întrebarea 6.
Un corp de plantă părinte diploid produce ________ gameți, iar un corp de plantă părinte haploid produce ________ gameți.
(a) diploid, haploid
(b) haploid, diploid
(c) diploid, diploid
(d) haploid, haploid
Răspuns:
(d) haploid, haploid

Întrebarea 7.
Care dintre următoarele organisme are cel mai mare număr de cromozomi?
(a) Muscă de casă
(b) Fluture
(c) Ophioglossum
(d) ceapa
Răspuns:
(c) Ophioglossum

Întrebarea 8.
La porumb, un meiocit are 20 de cromozomi. Care va fi numărul de cromozomi din celula sa somatică?
(a) 40
(b) 30
(c) 20
(d) 10
Răspuns:
(c) 20

Întrebarea 9.
Dacă un fluture are cromozomul numărul 360 în meiocitul său (2n). Care va fi numărul cromozomilor din gameții săi?
(a) 380
(b) 190
(c) 95
(d) 760
Răspuns:
(b) 190

Întrebarea 10.
La plantele cu flori, atât gameții masculini, cât și cei feminini sunt nemotili. Metoda de a le aduce împreună pentru fertilizare este
(o apă
(b) aer
(c) polenizare
(d) apomixe
Răspuns:
(c) polenizare

Întrebarea 11.
La care dintre următoarele plante, sepale nu cad după fertilizare și rămân atașate de fruct?
(a) Brinjal
(b) Castraveți
(c) Papaya
(d) tărtăcuță amară
Răspuns:
(a) Brinjal

Întrebarea 12.
Care dintre părțile etichetate din secțiunea transversală a fructelor de roșii este/sunt diploide?

(a) X
(de
(c) Atât X, cât și Y
(d) Niciuna dintre acestea
Răspuns:
(c) Atât X, cât și Y

Întrebarea 13.
Se formează peretele ovarului
(a) pericarp
(b) peretele fructelor
(c) fructe
(d) atât (a) cât și (b).
Răspuns:
(d) atât (a) cât și (b).

Întrebarea 14.
Termenul ‘clonă’ nu poate fi aplicat descendenților formați prin reproducere sexuală, deoarece
(a) descendenții nu posedă copii exacte ale ADN-ului parental
(b) ADN-ul unui singur părinte este copiat și transmis descendenților
(c) descendenții se formează în momente diferite
(d) ADN-ul părintelui și al descendenților sunt complet diferiti
Răspuns:
(a) descendenții nu posedă copii exacte ale ADN-ului parental

Întrebarea 15.
Gameții masculini ai plantei de orez au 12 cromozomi în nucleu. Numărul cromozomilor din gametul feminin, zigotul și celulele răsadului va fi, respectiv
(a) 12,24,12
(b) 24,12,12
(c) 12, 24, 24
(d) 24, 12, 24.
Răspuns:
(c) 12, 24, 24

Întrebarea 16.
Apariția propagulelor vegetative din nodurile plantelor precum trestia de zahăr și ghimbirul se datorează în principal
(a) nodurile sunt mai scurte decât intermodurile
(b) nodurile au celule meristematice
(c) nodurile sunt situate în apropierea solului
(d) nodurile au celule non-fotosintetice.
Răspuns:
(b) nodurile au celule meristematice

Întrebarea 17.
Nu există moarte naturală în organismele unicelulare, cum ar fi Amoeba și bacteriile, deoarece
(a) nu se pot reproduce sexual
(b) se reproduc prin fisiune binară
(c) corpul parental este distribuit între descendenți
(d) sunt microscopice.
Răspuns:
(c) corpul parental este distribuit între descendenți

Întrebarea 18.
Există diferite tipuri de reproducere. De tipul de reproducere adoptat de un organism depinde
(a) habitatul și morfologia organismului
(b) morfologia organismului
(c) morfologia și fiziologia organismului
(d) habitatul organismelor, fiziologia și structura genetică.
Răspuns:
(d) habitatul organismelor, fiziologia și structura genetică.

Întrebarea 19.
Care dintre următoarele este un eveniment post-fertilizare la plantele cu flori?
(a) Transferul boabelor de polen
(b) Dezvoltarea embrionului
(c) Formarea florii
(d) Formarea boabelor de polen
Răspuns:
(b) Dezvoltarea embrionului

Întrebarea 20.
Numărul de cromozomi din celulele vârfului lăstarilor unei plante de porumb este de 20. Numărul de cromozomi din celulele mamă microspore ale aceleiași plante trebuie să fie
(a) 20
(b) 10
(c) 40
(d) 15
Răspuns:
(a) 20

Întrebarea 21.
Faza de creștere a unui organism înainte de a atinge maturitatea sexuală este denumită
(a) faza juvenilă
(b) faza vegetativă
(c) atât (a) cât și (b)
(d) niciuna dintre acestea.
Răspuns:
(c) atât (a) cât și (b)

Întrebarea 22.
Selectați planta monocarpică dintre următoarele.
(a) bambus
(b) Lite salut
(c) Mango
(d) Toate acestea
Răspuns:
(a) bambus

Întrebarea 23.
Fazele vegetative, reproductive și senescente tăiate clar nu pot fi observate în
(a) plante anuale
(b) plante perene
(c) plante bienale
(d) plante efemere.
Răspuns:
(b) plante perene

Întrebarea 24.
Strobilanthus kunthiana infloreste odata intrat
(a) 5 ani
(b) 12 ani
(c) 20 de ani
(d) 50 de ani.
Răspuns:
(b) 12 ani

Întrebarea 25.
Strobilanthus kunthiana diferă de bambus prin
(a) fiind monocarpic
(b) durata fazei juvenile
(c) fiind policarpică
(d) niciuna dintre acestea.
Răspuns:
(b) durata fazei juvenile

Întrebarea 26.
Ciclul estral este raportat în
(a) vaci și oi
(b) oameni și maimuțe
(c) cimpanzei și gorile
(d) niciuna dintre acestea.
Răspuns:
(a) vaci și oi

Întrebarea 27.
Care dintre următoarele animale prezintă ciclul menstrual?
(a) gorilele și cimpanzeii
(b) Maimuțe și oameni
(c) urangutani și maimuțe
(d) Toate acestea
Răspuns:
(d) Toate acestea

Întrebarea 28.
Faza senescentă a duratei de viață a unui organism poate fi recunoscută prin
(a) metabolism lent
(b) încetarea reproducerii
(c) scăderea imunității
(d) toate acestea
Răspuns:
(d) toate acestea

Întrebarea 29.
Dacă un talus fungic are atât structuri de reproducere masculine, cât și feminine, acesta va fi numit
(a) heterotalic
(b) homotalic
(c) dioic
(d) monoic
Răspuns:
(b) homotalic

Întrebarea 30.
Produce flori staminate
(a) ouă
(b) anterozoide
(c) fructe
(d) toate acestea
Răspuns:
(b) anterozoide

Întrebarea 31.
Se spune că animalele unicelulare sunt nemuritoare pentru că
(a) cresc la infinit în dimensiune
(b) pot tolera orice grad de modificare a temperaturii
(c) se pot reproduce pe toată durata vieții
(d) continuă să trăiască ca celulele lor fiice.
Răspuns:
(d) continuă să trăiască ca celulele lor fiice.

Întrebarea 32.
Care dintre următoarele are cea mai lungă durată de viață?
(a) Banian
(b) broasca testoasa
(c) papagal
(d) Elefant
Răspuns:
(a) Banian

Întrebarea 33.
Selectați opțiunea care aranjează organismele date în ordinea crescătoare a duratei lor de viață.
(a) Papagal < Crow < Butterfly < Banyan tree
(b) Butterfly < Crow < Parrot < Crocodile
(c) Muscă de fructe < Crocodil < Parrot < Banyan tree
(d) Papagal < Tortoise < Dog < Crow
Răspuns:
(c) Muscă de fructe < Crocodil < Parrot < Banyan tree

Întrebarea 34.
________ este un proces de viață care nu este esențial pentru supraviețuirea unui individ, ci pentru supraviețuirea speciei.
(a) Creștere
(b) Reproducere
(c) Respirație
(d) Nutriție
Răspuns:
(b) Reproducere

Întrebarea 35.
‘Clonele’ sunt indivizi care au exact același lucru
(a) Durata de viață
(b) fiziologie
(c) rata de creștere
(d) alcătuirea genetică.
Răspuns:
(d) alcătuirea genetică.

Întrebarea 36.
Care dintre următoarele procese are ca rezultat formarea clonelor bacteriene?
(a) Regenerare
(b) Înmugurire
(c) Fisiune binară
(d) Fragmentarea
Răspuns:
(c) Fisiune binară

Întrebarea 37.
Reproducerea asexuată este observată la membrii Regatului
(a) Monera
(b) Plantae
(c) Animalia
(d) Toate acestea.
Răspuns:
(d) Toate acestea.

Întrebarea 38.
În timpul fisiunii binare în Amoeba, care dintre următoarele organite este duplicat?
(a) Membrană plasmatică
(b) Nucleu
(c) contractil
(d) Toate acestea
Răspuns:
(b) Nucleu

Întrebarea 39.
Înmulțirea vegetativă este termenul folosit pentru
(a) reproducerea sexuală la animale
(b) reproducerea sexuală la plante
(c) reproducerea asexuată la animale
(d) reproducerea asexuată la plante.
Răspuns:
(d) reproducerea asexuată la plante.

Întrebarea 40.
Care dintre următoarele nu este folosită pentru înmulțirea vegetativă?
(a) Bud
(b) Bulbil
(c) Turion
(d) Anterozoid
Răspuns:
(d) Anterozoid

Întrebarea 41.
Identificați organismul dat și găsiți durata maximă de viață a acestuia.

(a) Vrabie, 25 de ani
(b) Corb, 30 de ani
(c) Corb, 15 ani
(d) Vultur, 40 de ani
Răspuns:
(c) Corb, 15 ani

Întrebarea 42.
Care dintre următoarele opțiuni arată două plante în care apar plantule noi din același organ?
(a) Dahlia și ghimbir
(b) Cartofi și cartofi dulci
(c) Dahlia și trandafirul
(d) Cartofi și trestie de zahăr
Răspuns:
(d) Cartofi și trestie de zahăr

Întrebarea 43.
Consultați figura dată și identificați X în ea.

(a) Compensare
(b) Ochii
(c) alergător
(d) Bec
Răspuns:
(b) Ochii

Întrebarea 44.
Mugurii cărnoși produși la axila frunzelor, care cresc pentru a forma noi plante atunci când se vărsează și cad pe pământ, sunt numiți
(a) becuri
(b) bulbile
(c) tuberculi
(d) compensații.
Răspuns:
(b) bulbile

Întrebarea 45.
În care pereche, ambele plante pot fi înmulțite vegetativ prin bucăți de frunze?
(a) Bryophyllum și Kalanchoe
(b) Crizantema și Agave
(c) Agave și Dioscorea
(d) Bryophyllium și sparanghel
Răspuns:
(a) Bryophyllum și Kalanchoe

Întrebarea 46.
Identificați propagulul vegetativ dat.

(a) Bec
(b) alergător
(c) Rizom
(d) Bulbil
Răspuns:
(d) Bulbil

Întrebarea 47.
Dacă o celulă de frunze de Agave are x cromozomi, atunci care va fi numărul de cromozomi dintr-o celulă a bulbilului său?
(a) 2 x
(b) x/2
(c) x/4
(d) x
Răspuns:
(d) x

Întrebarea 48.
Care dintre următoarele nu poate servi ca propagul vegetativ?
(a) O bucată de tubercul de cartofi cu ochi
(b) O bucată de mijloc de internod din trestie de zahăr
(c) O bucată de rizom de ghimbir
(d) O bucată marginală de frunză de Bryophyllum
Răspuns:
(b) O bucată de mijloc de internod din trestie de zahăr

Întrebarea 49.
Care dintre următoarele opțiuni identifică corect metodele artificiale și naturale de înmulțire vegetativă?
Metode artificiale – Metode naturale
(a) Altoire – Tăiere
(b) Stratificare – Bulbils
(c) Offset – Cultură de țesuturi
(d) Tuberculi – Rizomi
Răspuns:
(b) Stratificare – Bulbils

Întrebarea 50.
Reproducerea sexuală este considerată mai benefică decât reproducerea asexuată deoarece
(a) nu este afectată de condiții de mediu nefavorabile
(b) fertilizarea este un factor întâmplător
(c) înmulțește rapid populația
(d) ajută la evoluție prin producerea de variații.
Răspuns:
(d) ajută la evoluție prin producerea de variații.

Întrebarea 51.
Dezvoltarea unui nou individ din gameți feminini fără fertilizare este denumită ca
(a) singamie
(b) embriogeneza
(c) oogamie
(d) partenogeneză.
Răspuns:
(d) partenogeneză.

Întrebarea 52.
Fertilizarea nu poate avea loc în absența apei de suprafață în
(a) Fucus
(b) Funaria
(c) Marsilea
(d) toate acestea.
Răspuns:
(d) toate acestea.

Întrebarea 53.
Spirogyra este o algă cu reproducere sexuală, în care talul vegetativ este haploid. La Spirogyra, meioza
(a) nu are loc niciodată
(b) apare în momentul producerii gameților
(c) apare după fertilizare
(d) apare în timpul creșterii vegetative.
Răspuns:
(c) apare după fertilizare

Întrebarea 54.
Viața începe în toate organismele care se reproduc sexual ca a
(a) zigot unicelular
(b) zigot dublu celular
(c) zigot haploid
(d) gameți haploizi.
Răspuns:
(a) zigot unicelular

Întrebarea 55.
Care dintre următoarele nu este corectă în ceea ce privește reproducerea sexuală?
(a) De obicei este biparental.
(b) Gameții sunt întotdeauna formați.
(c) Este un proces lent
(d) implică numai mitoză.
Răspuns:
(a) De obicei este biparental.

Întrebarea 56.
Puii animalelor ovipare prezintă un risc mai mare de supraviețuire în comparație cu cei ai animalelor vivipare, deoarece
(a) îngrijirea și protecția embrionară corespunzătoare lipsesc
(b) embrionul nu se dezvoltă complet
(c) descendenții sunt de dimensiuni mai mici
(d) nu apar variații genetice.
Răspuns:
(a) îngrijirea și protecția embrionară corespunzătoare lipsesc

Întrebarea 57.
Depunerea învelișului calcaros în jurul zigotului are loc în
(a) păsări și reptile
(b) păsări și mamifere
(c) mamifere și reptile
(d) toate acestea.
Răspuns:
(a) păsări și reptile

Întrebarea 58.
Selectați opțiunea care arată numai animale vivipare,
(a) șopârlă, țestoasă
(b) Platypus, Crocodil
(c) Vaca, Crocodil
(d) balenă, șoarece
Răspuns:
(d) balenă, șoarece

Întrebarea 59.
Care dintre următoarele animale dau naștere tinerilor?
(a) Ornithorhynchus și Echidna
(b) Macropus și Pteropus
(c) Balaenoptera și Homo sapiens
(d) Atât (a) cât și (c)
Răspuns:
(d) Atât (a) cât și (c)

Întrebarea 60.
Viviparitatea se găsește în
(a) Rechini
(b) șopârle
(c) broaște
(d) păsări
Răspuns:
(a) Rechini

Sperăm că MCQ-urile de biologie date pentru clasa 12 cu răspunsuri Capitolul 1 Reproducerea în organisme vă vor ajuta. Dacă aveți întrebări cu privire la CBSE Class 12 Biology Reproduction in Organisms MCQs Pdf, lăsați un comentariu mai jos și vă vom contacta cel mai devreme.


Ghid complet de studiu de întrebări și răspunsuri pentru diviziunea celulară

Mitoza este procesul prin care o celulă eucariotă se împarte în două celule identice cu celula părinte (în general identice, deoarece pot apărea modificări ale materialului genetic și un număr mai mic sau mai mare de organele poate fi distribuit între celulele fiice etc.)

Mitoza este fundamentală pentru reproducerea asexuată a eucariotelor, pentru dezvoltarea embrionară, pentru creșterea organismelor pluricelulare și pentru reînnoirea țesuturilor.

Mai multe întrebări și răspunsuri de dimensiuni mici, mai jos

2. De ce este mitoza un sinonim al reproducerii în unele cazuri?

La unele organisme vii, reproducerea asexuată are loc prin mai multe mijloace: diviziune binară, schizogonie, înmugurire, altoire etc. În reproducerea asexuată a eucariotelor, mitoza este mecanismul prin care sunt produse celulele care alcătuiesc noile organisme.

Termenul de mitoză nu se aplică procariotelor, deoarece implică diviziunea nucleară și structurile eucariote.

3. Care este importanța mitozei în dezvoltarea embrionară?

Fiecare embrion crește dintr-o singură celulă care suferă mitoză și generează alte celule care, de asemenea, se divid prin mitoză, formând țesuturi și organe complete. Reglarea și controlul perfect al fiecăreia dintre aceste diviziuni celulare sunt fundamentale în crearea unui individ normal. Fără mitoză, dezvoltarea embrionară ar fi imposibilă.

4. Care sunt câteva exemple de organe și țesuturi în care mitoza este mai frecventă, mai puțin frecventă sau practic absentă?

În general, la vertebrate, mitoza este mai frecventă în țesuturile care necesită reînnoire frecventă datorită funcției lor, precum țesuturile epiteliale și măduva osoasă. La plante, țesutul meristem conține numeroase celule aflate în mitoză.

Mitoza este mai puțin frecventă în țesuturile care se reînnoiesc lent, cum ar fi oasele la adulți și țesutul conjunctiv.

În unele țesuturi adulte, mitoza este aproape absentă, cum ar fi în țesutul nervos și țesutul muscular striat (scheletic și cardiac). Țesutul nervos se dezvoltă prin stimul prin dezvoltarea de noi rețele electrice între celule, iar țesutul muscular striat crește prin hipertrofie celulară.

5. Care este rolul mitozei în creșterea organismelor pluricelulare?

Toate organismele pluricelulare cresc pe măsură ce numărul lor de celule crește. Această creștere este produsă de mitoză (deși unele tipuri de creștere apar prin hipertrofie celulară sau prin depunerea de substanțe în spațiile interstițiale). 

6. Care este numele bolii cauzate de mitoza necontrolată în organismele pluricelulare?

Diviziunea necontrolată a celulelor mitotice se numește neoplazie. Neoplazia (formarea de noi țesuturi ciudate) apare atunci când o celulă suferă o mutație în materialul său genetic, își pierde capacitatea de a-și controla propria diviziune și transmite acest eșec descendenților săi.

Cancerele sunt neoplazii maligne. Termenul malign înseamnă că celulele neoplazice se pot disemina în locuri îndepărtate, invadând alte organe și țesuturi. Neoplaziile ale căror celule nu se pot disemina în locuri îndepărtate se numesc neoplazii benigne.

7. Este epiteliul intern al intestinelor unei persoane la fel ca acum o lună?

Acoperirea epitelială internă a intestinului acționează ca barieră de protecție și, de asemenea, ca mijloc de absorbție a nutrienților. Fluxul materialelor ingerate în interiorul lumenului intestinal este foarte intens, iar afectarea tisulară rezultată necesită reînnoirea epitelială constantă prin diviziunea celulară. Această reînnoire tisulară este finalizată în două-trei zile și efectuată prin mitoză. 

8. Ce este regenerarea celulară? Cum este legată mitoza de acest proces?

Unele țesuturi sunt capabile să se regenereze atunci când sunt rănite. Ficatul, de exemplu, se regenerează atunci când bucăți mici de țesut hepatic sunt îndepărtate, oasele formează țesut nou în regiunile fracturate etc. Unele animale, cum ar fi planaria, sunt capabile să-și regenereze corpurile atunci când sunt tăiate în jumătate. În regenerarea tisulară, proliferarea celulară are loc prin mitoză.

Ciclul celular

9. Ce este ciclul celular?

Ciclul celular, sau ciclul mitotic, este perioada de timp care începe când celula este creată și se termină când este împărțită prin mitoză, creând două celule fiice. Ciclul celular este împărțit în interfază și faza mitotică.

10. Diviziunea celulară are loc pe parcursul întregului ciclu celular? Ce este interfaza?

Diviziunea celulară are loc în mod normal în timpul fazei mitotice a ciclului celular. În timpul interfazei, au loc procese care se pregătesc pentru diviziunea celulară, cum ar fi duplicarea ADN-ului și a centriolilor. Interfaza este prima fază, iar faza mitotică este a doua fază.

11. Care sunt cele trei etape ale interfazei?

Interfaza este faza care precede diviziunea mitotică. Este împărțit în trei etape: G1, S și G2 (litera G provine de la „gap”, adică interval sau breșă, iar litera S provine de la „sinteză”, indicând stadiul în care ADN-ul se reproduce).

De fapt, „decalajul” nu este complet adecvat pentru a descrie etapele imediat înainte și după sinteza ADN-ului.Ideea de „creștere” ar fi mai adecvată, deoarece în timpul acelor etape (G1 și G2), celula crește pentru a se divide ulterior prin mitoză.

12. În general, care fază a ciclului celular necesită mai mult timp?

Interfaza reprezintă aproximativ 4/5 din ciclul celular. Faza mitotică este mult mai scurtă.

13. Ce evenimente marchează începutul și sfârșitul primei etape a interfazei? Ce se întâmplă în interiorul celulei în această etapă?

Prima etapă a interfazei este etapa G1. Începe cu sfârșitul diviziunii celulare precedente, adică cu formarea noii celule. Se termină cu începutul replicării ADN-ului. În timpul etapei G1, celula crește.

14. Ce evenimente marchează începutul și sfârșitul celei de-a doua etape a interfazei? Ce se întâmplă în celulă în această etapă?

A doua etapă a interfazei este etapa S. Începe cu începutul replicării ADN-ului și se termină cu sfârșitul acelui proces. Principalul eveniment din această perioadă este sinteza de noi lanțuri de polinucleotide, fiecare legat de lanțul de ADN care i-a servit drept șablon, adică duplicarea setului original de molecule de ADN.

15. Ce evenimente marchează începutul și sfârșitul celei de-a treia etape a interfazei? Ce se întâmplă în celulă în această etapă?

A treia etapă a interfazei este etapa G2. Începe cu sfârșitul replicării ADN-ului și se termină cu începutul primei perioade a fazei mitotice. În timpul G2, celula crește și are loc duplicarea centriolilor (doar în celulele care au aceste structuri).

16. Mitoza are loc înainte sau după interfaza? Este aceasta doar o problemă de „punct de vedere”?

Mitoza trebuie considerată ulterioară interfazei, deoarece interfaza este efectuată în etapa de pregătire pentru mitoză. Prin urmare, aceasta nu este doar o problemă de punct de vedere. 

Selectați orice întrebare pentru a o distribui pe FB sau Twitter

Doar selectați (sau faceți dublu clic) pe o întrebare pentru a partaja. Provocați-vă prietenii de pe Facebook și Twitter.

Stadiile mitozei

17. Care sunt etapele care compun mitoza?

Mitoza este împărțită în patru etape: profază, metafază, anafază și telofază. 

18. Ce sunt centriolii? În ce tipuri de celule se găsesc?

Centriolii sunt structuri cilindrice minuscule formate din nouă tripleți de microtubuli. Apar în perechi în celule. Centriolii sunt implicați în producerea citoscheletului și a cililor și flagelilor. În diviziunea celulară, ele joacă un rol în formarea fibrelor de aster.

Centriolii sunt structuri prezente în celulele animale, în majoritatea protiștilor și în unele ciuperci primitive. Nu se găsesc centrioli în celulele plantelor superioare și, în general, se consideră că celulele plantelor nu au centrioli (deși acest lucru nu este în întregime corect, deoarece unele plante au celule care conțin centrioli).

Regiunea în care se găsesc centriolii se numește centrozomul celulei.

19. Care sunt principalele evenimente ale primei etape a mitozei?

Prima etapă a mitozei se numește profază. În timpul profezei au loc următoarele evenimente: migrarea fiecărei perechi de centrioli (centriolii s-au duplicat în interfază) către polii opuși ai celulei formarea asterului în jurul perechilor de centrioli formarea fibrelor fusului între cele două perechi de centrioli sfârșitul condensării cromozomilor dezintegrarea a nucleolului descompunerea cariotecii dispersia cromozomilor condensați în citoplasmă și legarea cromozomilor de fibrele fusului. 

20. Ce este aparatul mitotic?

Aparatul mitotic este un set de fibre aster și fibre fuse. Fibrele de aster sunt structuri radiale în jurul fiecărei perechi de centrioli. Fibrele fusului sunt fibre care se extind de-a lungul celulei între cele două perechi de centrioli situate la polii opuși ai celulei. Aparatul mitotic apare în profază și joacă un rol important în orientarea și menținerea cromozomilor și a altor elemente celulare, astfel încât să le determine să se separe și să migreze către polii opuși ai celulei.

Substanțele care împiedică formarea aparatului mitotic, cum ar fi colchicina, o moleculă care se leagă de moleculele de tubulină și împiedică sinteza microtubulilor, întrerup diviziunea celulară. Colchicina este folosită pentru a studia cromozomii, deoarece paralizează mitoza atunci când cromozomii sunt condensați, făcându-i mai ușor de vizualizat la microscop.

21. Care sunt principalele evenimente ale celei de-a doua etape a mitozei?

A doua etapă a mitozei se numește metafază. În timpul metafazei, apar următoarele evenimente: cromozomii condensați se leagă (în regiunea lor centromeră) de fibrele fusului și se concentrează în mijlocul celulei și se finalizează formarea aparatului mitotic. Metafaza se termină cu ruperea legăturii dintre cromatide identice. Este urmată de anafază.

22. Care sunt principalele evenimente ale celei de-a treia etape a mitozei?

A treia etapă a mitozei se numește anafază. În timpul anafazei au loc următoarele evenimente: se dublează centromerii și se separă cromatide identice cromatide identice sunt atrase la fiecare pol al celulei de către fibrele fusului și cromozomii încep să se decondenseze. 

Revizuirea diviziunii celulare - Diversitatea imaginii: mitoza anafaza

23. În timpul anafazei mitotice, care sunt cromozomi separați, omologi sau cromatide identice?

În timpul etapei de anafaza a mitoză, cromatide identice se separă în timp ce perechi complete de cromozomi omologi continuă să existe în fiecare celulă fiică. Separarea cromozomilor omologi are loc în etapa anafaza I a meioză.

24. Care sunt principalele evenimente ale ultimei etape a mitozei?

Ultima etapă a mitozei se numește telofază. În timpul telofazei au loc următoarele evenimente: cromozomi, fiecare set situat la poli opuși ai celulei, se decondensează carioteca se formează în jurul fiecărui set de cromozomi, formând doi nuclei aparatul mitotic este distrus nucleolii reapar și citokineza (diviziunea citoplasmei). pentru a separa în cele din urmă noile celule) începe. 

25. Care este numele dat diviziunii citoplasmei la sfârșitul mitozei?਌um este diferit acest proces în celulele vegetale și animale?

Diviziunea citoplasmei are loc după telofază și se numește citokineză. În celulele animale, o invaginare a membranei plasmatice spre centrul celulei apare la ecuatorul celulei părinte și apoi celula este prinsă în acea regiune și împărțită în două celule fiice. Acest tip de diviziune se numește citokineză centripetă (din exterior).

În celulele vegetale, citokineza nu este centripetă, deoarece diviziunea are loc din interior. Sacii membranosi plini de pectină se concentrează în regiunea centrală internă a celulei, împingându-se în exterior, spre membrana plasmatică. Sacii care conțin pectină se fuzionează singuri și formează o structură centrală numită fragmoplast. Celuloza se depune pe fragmoplast și se creează un adevărat perete celular pentru a separa celulele fiice. Procesul de citokineză în celulele plantei se numește citokineză centrifugă.

Phragmoplastul conține defecte sau pori care permit comunicarea citoplasmatică între celulele fiice. Aceste deschideri se numesc plasmodesme.

Condens cromozomal

26. De ce este important ca cromozomii să fie condensați în timpul mitozei și decondensați în timpul interfazei?

În timpul mitozei, principala problemă este separarea corectă a seturilor de cromozomi între celulele fiice. Dacă cromozomii ar fi decondensați, fibrele lungi și minuscule de ADN ar fi dispersate în citoplasmă după ce carioteca este ruptă, iar cromozomii nu ar putea fi ușor organizați și mutați de fibrele fusului.

În timpul interfazei, funcția cromozomilor, sau mai bine zis, a moleculelor de ADN, este sinteza ARN-ului și, prin urmare, a proteinelor. Pentru această sarcină, este necesar ca regiunile moleculare funcționale să fie decondensate (aceste regiuni formează eucromatina). Mai mult, în timpul interfazei, are loc replicarea ADN-ului pentru a pregăti diviziunea celulară. În acest proces, este necesar ca moleculele de ADN să servească drept modele pentru noile lanțuri de ADN produse.

Ploidie în mitoză

27. Care este variația cantității de material genetic din interiorul celulei în timpul fazelor ciclului celular?

Prima perioadă a primei faze (interfaze) a ciclului celular este G1, urmată de S și G2 și, în final, de faza mitotică.

În timpul G1, ploidia (cantitatea de molecule de ADN din celulă) poate fi reprezentată prin formula 2n (n este numărul de molecule de ADN dintr-o celulă gametică dintr-o anumită specie). În timpul S, ADN-ul se dublează și cantitatea de material genetic crește de la 2n la 4n. În timpul G2, cantitatea rămâne aceeași: 4n. După faza mitotică, cantitatea de material genetic scade la 2n în fiecare celulă fiică.

28. Poate să apară mitoza în celulele haploide (n)? Dar în celulele triploide?

Diviziunea celulară mitotică poate avea loc în celule haploide (n), celule diploide (2n), celule triploide (3n) etc. Mitoza este un proces de copiere care nu interferează cu ploidia celulară.

Mitoza astrală și anastrală

29. Care sunt diferențele dintre mitoza astrală și cea anastrală?

Mitoza astrală este procesul prin care se formează asterul, o structură produsă de centrioli. Mitoza anastrală este procesul în care nu se formează asterul. Apare în celulele fără centrioli, cum ar fi celulele vegetale (plantele superioare).

30. Care este diferența dintre mitoză și meioză în ceea ce privește produsele lor finale (celulele lor fiice și ploidiile lor)?

În mitoză, o celulă, de exemplu, cu 2n cromozomi, își dublează setul cromozomial și se divide, generând alte două celule, fiecare cu 2n cromozomi. În meioză, o celulă diploidă (2n) își dublează și cromozomii, dar sunt generate patru celule cu n cromozomi.

Importanța meiozei

31. Care este diferența dintre mitoză și meioză în ceea ce privește funcția lor biologică?

Funcția biologică principală a mitozei este multiplicarea celulară, proces fundamental în creșterea și dezvoltarea organismelor pluricelulare, reînnoirea țesuturilor, reproducerea asexuată etc. Funcția biologică a meiozei este formarea gameților (în meioza gametică) sau formarea sporilor (în meioza sporică). ) adică producerea de celule folosite pentru reproducerea sexuală cu jumătate din cantitatea de cromozomi față de celula originală.

Există un tip special de meioză care se întâmplă în zigotele unor alge, protozoare și ciuperci. Această meioză, numită meioză zigotică, are funcția de a reduce la jumătate numărul de cromozomi ale exemplarelor adulte care se vor forma din zigot. La speciile cu meioză zigotică, exemplarele adulte sunt haploide și formează gameți prin mitoză. Acești gameți fuzionează în perechi cu alții și generează un zigot diploid care suferă meioză pentru a recăpăta ploidia normală a exemplarelor adulte.

32. Ce proces este mai important pentru diversitatea biologică, mitoză sau meioză?

Meioza este procesul de diviziune celulară care permite formarea gameților pentru reproducerea sexuală, cu separarea aleatorie a fiecărui cromozom al perechilor omoloage individuale. Acești gameți pot fertiliza gameți de la alți indivizi, promovând combinația de cromozomi omologi de la diferiți indivizi. În acest fel, recombinarea cromozomilor asigurați de meioză și reproducerea sexuală creează indivizi cu moștenire genetică diferită de cea a părinților, promovând astfel diversitatea biologică.

Unele specii de ciuperci și plante, de exemplu, suferă meioză sporică, adică o structură în care jumătate din cromozomii speciei sunt generați din meioză. Această structură formează gameți prin mitoză. Chiar și în acest caz, diversitatea provine din meioză. Prin urmare, meioza este procesul de diviziune celulară care, împreună cu mutațiile genetice, este responsabilă pentru diversitatea biologică.

Chiar și la speciile care suferă meioză zigotică, separarea aleatorie a cromozomilor omologi în meioză creează diversitate biologică.

33. Care sunt ploidiile respective ale celulelor gamete, zigote și somatice la o specie cu meioză gametică?

Lăsând  "x” cantitatea de cromozomi prezentă în gameți, zigoții vor avea 2x cromozomi și celulele somatice vor avea, de asemenea, 2x.

34. De ce este importantă meioza pentru menținerea cantității normale de cromozomi la o specie cu reproducere sexuală?

Pentru speciile care se reproduc sexual, este necesar, la un moment dat al ciclului de viață, reducerea la jumătate a cantității normale de cromozomi. ਏără să se întâmple acest lucru în fiecare generație, ori de câte ori se formează un zigot prin fuziunea gameților, cantitatea de cromozomi s-ar dubla într-o progresie geometrică.

Spori și gameți

35. Care este diferența dintre sporii sexuali și gameți? Oamenii au spori sau gameți sexuali?

Sporii sexuali sunt structuri generate din meioză cu ploidia (numărul de cromozomi) redus la jumătate față de celula mamă a sporului. Sporii germinează și dau naștere gametofiților, organisme care formează gameți prin mitoză. Meioza care generează spori sexuali se numește meioză sporică. Este tipul de meioză care apare la plante, de exemplu.

Gameții sunt, de asemenea, celule care conțin jumătate din numărul de cromozomi din celula normală a speciei, dar sunt special concepute pentru fertilizare, fuziunea cu un alt gamet generează un zigot, o celulă cu numărul de cromozomi dublu față de celulele gametice. Gameții pot fi produși prin meioză gametică sau prin mitoză în gametofitele provenite din sporii sexuali.

Procesul folosit la om, precum și la majoritatea animalelor este meioza gametică. Nu există spori sau alternanță de generații. Gametul masculin este spermatozoidul, iar gametul feminin este ovulul.

Fazele meiozei

36. Interfaza meiozei este diferită de interfaza mitozei?

Interfaza care precede meioza este similară cu interfaza care precede mitoza. În timpul acestora, evenimentul principal este replicarea ADN-ului (dublarea cromozomilor).

37. Care sunt cele două faze ale meiozei? Care sunt principalele evenimente care au loc în aceste faze?

Meioza este împărțită în prima diviziune meiotică sau meioza I și a doua diviziune meiotică sau meioza II. În timpul meiozei I, are loc separarea cromozomilor omologi, rezultând formarea a două celule haploide. În meioza II are loc separarea cromatidelor identice ale fiecăreia dintre cele două celule haploide create în meioza I, dând naștere a patru celule haploide.

Procesul meiozei II este identic cu mitoza. 

38. În ce fază a meiozei are loc separarea omologilor? Care sunt ploidiile celulelor generate după încheierea acelui proces?

Separarea cromozomilor omologi are loc în timpul  primei faze a meiozei, sau meioza I. După terminarea acestei diviziuni celulare, sunt produse două celule haploide, fiecare având cromozomi diferiți (fără set de cromozomi omologi). Rețineți că în celulele generate după meioza I, fiecare cromozom este încă duplicat, deoarece au fost separați cromozomii omologi și nu cromatidele identice. 

39. În ce fază a meiozei are loc separarea cromatidelor identice? După încheierea acestui proces, care sunt ploidiile celulelor noi?

Separarea cromatidelor identice are loc în timpul celei de-a doua faze a meiozei, sau meioza II. După această diviziune celulară (asemănătoare mitozei, și care nu modifică ploidia), celulele sunt încă haploide (au devenit haploide după meioza I). .

40. Câte celule sunt produse după meioza I și meioza II?

În urma meiozei I, sunt create două celule cu cromozomi omologi separați. După meioza II, sunt create patru celule.

41. Care sunt etapele primei faze a meiozei?

Meioza I este împărțită în profaza I, metafaza I, anafaza I și telofaza I.

Trecere peste

42. În ce fază a meiozei are loc împerecherea cromozomilor omologi?

Împerecherea cromozomilor omologi este o etapă vitală în meioză deoarece de acest proces depinde corectitudinea separării omoloage. Acest eveniment are loc în timpul profezei I, prin urmare, în timpul meiozei I.

43. Ce înseamnă trecerea? În ce fază a meiozei are loc acest eveniment?

Încrucișarea este schimbul întâmplător de fragmente cromozomiale între cromozomii omologi. Acest fenomen are loc în timpul profazei I (meioza I), când cromozomii omologi sunt perechi. Încrucișarea este de mare importanță pentru evoluție și biodiversitate, deoarece asigură recombinarea alelelor (diferite gene) legate în același cromozom în timpul diviziunii celulare prin meioză.

44. Care sunt „chiasmele” cromozomilor omologi găsiți în profaza I?

Chiasmele sunt intersecții între două tracturi sub forma unui X.

Chiasmele văzute în profaza I sunt brațe cromozomiale care se încrucișează peste aceleași brațe ale cromozomului lor omolog. Când chiasmele sunt văzute la microscop, cromatidele pot fi văzute schimbând segmente cromozomiale cu cromatidele cromozomului lor omolog.

A doua divizie meiotică

45. Interfaza apare din nou între meioza I și meioza II?

Nu există interfaze sau duplicare ADN între fazele meiozei. Are loc doar o etapă scurtă numită diakineză. 

46. ​​Care sunt etapele fazei a doua a meiozei?

Meioza II este împărțită în profaza II, metafaza II, anafaza II și telofaza II.

47. Care sunt funcțiile respective ale separării cromozomilor omologi și ale separării cromatidelor identice în timpul meiozei?

Separarea cromozomilor omologi în meioza I are două funcții principale: să reducă la jumătate numărul total de cromozomi, generând celule fiice haploide la sfârșitul procesului și să facă posibilă recombinarea materialului genetic, deoarece separarea este aleatorie. , adică fiecare pereche de celule fiice poate fi diferită de cealaltă pereche, purtând diferite combinații de cromozomi de la progenitorii săi. (În plus, dacă se ia în considerare trecerea, fiecare dintre cele patru celule rezultate poate fi diferită de celelalte.)

Separarea cromatidelor identice în timpul meiozei II are aceeași funcție ca și în mitoză: separarea cromozomilor deja duplicați în celulele fiice.

48. În ce fază a meiozei are loc reducerea ploidiei? Are loc reducerea ploidiei în mitoză?

În diviziunea celulară prin meioză, reducerea ploidiei are loc în timpul meiozei II. Inițial, luând ca exemplu o celulă somatică 2n, ploidia crește la 4n (duplicarea ADN-ului) în timpul interfazei. În timpul meiozei I, deoarece cromozomii omologi sunt separați, ploidia scade la 2n (numărul inițial) și apoi, în timpul meiozei II, ploidia scade în cele din urmă la n în celulele fiice rezultate.

Reducerea ploidiei nu are loc în mitoză. Acest fapt arată că, deși în meioză ploidia este scăzută față de numărul inițial, în meioza II, proces asemănător mitozei, cauza acelei reduceri sunt procesele care au loc în timpul meiozei I, mai exact, separarea cromozomilor omologi.

Acum că ați terminat de studiat diviziunea celulară, acestea sunt opțiunile dvs.:


Descărcați fișe de biologie pentru liceu

Înțelegerea compoziției, comportamentului, structurii, proprietăților materiei, detaliilor unei reacții chimice, atomilor și moleculelor, devine acum simplă și interesantă cu echipa noastră de experți de tutori calificați de biologie. Pentru o evaluare gratuită, trimiteți un e-mail [email protected] solutii pentru Fișe de lucru imprimabile GRATUITE. Înregistrați-vă pentru o lecție demonstrativă online GRATUITĂ pentru a vă rezolva problemele de biologie cu profesorii noștri experți.

Selectați fișe de biologie de liceu din lista de mai sus pentru descărcare GRATUITĂ. Noi foi de lucru adăugate în mod regulat. Adresați-vă tutorilor noștri experți pentru o evaluare GRATUITĂ, prin e-mail completat cu foaia de răspuns la [email protected]

Ești gata să faci o diferență în notele tale la matematică și știință și la rezultatele testelor cu? îndrumare online personală expertă? eTutorWorld oferă îndrumare individuală în direct la prețuri accesibile prin web pentru clasele 5-12 și cursuri AP și colegiu comunitar, la orele programate personale, toate cu o Garanție de rambursare a banilor.


6.E: Reproducerea la nivel celular (Exerciții) - Biologie

Cum se divid celulele: mitoză vs. meioză
Cum exact se amestecă și înjumătățește meioza cromozomii? Aflați prin această funcție, care oferă o comparație pas cu pas, una lângă alta, a meiozei și mitozei.

Diviziune celulara

Cum se împart celulele

Animații de biologie celulară și cancer (Redescoperirea biologiei)

Cum o proto-oncogene devine o oncgenă: O descriere a unor tipuri de mutații care pot apărea pentru a transforma o proto-oncogenă într-o oncogenă. Rolul lui p53 în celulă: Arată diferite roluri pe care le joacă p53 în celulă pentru a proteja genomul organismului. Telomeri: Prezintă conceptul modului în care capetele cromozomilor, telomerii, se scurtează de fiecare dată când celula se divide. Ciclul celular: Cicline și puncte de control: O descriere a ciclului celular și a rolului pe care ciclinele îl joacă în procesul acestei animații arată, de asemenea, rolul punctelor de control în reglarea ciclului celular. Calea de transducție a semnalului: O descriere a căii de transducție a semnalului care este implicată în procesul de creștere a celulei.

Celulele în mișcare (Expresii moleculare)

Videoclipurile digitale prezentate în această galerie investighează modelele de motilitate a celulelor animale într-o mare varietate de specimene diferite din punct de vedere morfologic. Necesită pluginul pentru browser RealPlayer sau Windows Media Player.


Priveste filmarea: SISTEMUL REPRODUCĂTOR ȘI REPRODUCEREA (August 2022).